فهرست مطالب

فصلنامه زیست شناسی جانوری تجربی
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 44، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مجتبی قربان پور دلاور، شایان قبادی*، صابر وطن دوست، حامد منوچهری، رضا چنگیزی صفحات 1-14
    پرکاربردترین نانوذرات، نانوذرات اکسیدفلزی هستند که باتوجه به کاربرد گسترده در حیطه های مختلف و افزایش انتشار آنها، تاثیر بالقوه ای بر محیط زیست و موجودات آبزی دارد. این تاثیر به واسطه افزایش نسبت سطح به حجم آنها، افزایش واکنش پذیری شیمیایی و زیستی می گردد که منجر به افزایش تولید رادیکال های آزاد، اختلال در اکسیداسیون و احیاء و بروز آسیب اکسیداتیو و بیماری می گردد. این پژوهش با هدف بررسی اثر اکسیدانی نانوذره اکسیدنیکل در ماهی Carassius auratus می باشد که می تواند افق جدیدی را در رابطه با چالش های موجود در محیط های آبی باز نماید. گروه های مورد مطالعه شامل گروه شاهد، گروه تیمار با نانوذره اکسیدنیکل (30میلی گرم) می باشد. هر تیمار با سه تکرار هرکدام شامل 12ماهی در هر تکرار بودند. پس از پایان دوره نمونه های کبد جدا و جهت بررسی آسیب های اکسیداتیو جمع آوری شدند. سطح تام آنتی اکسیدان، MDA، گلوتاتیون و آنزیم های آنتی اکسیدانی کاتالاز، گلوتاتیون S- ترانسفراز و سوپراکسیددیسموتاز در تمام گروه ها اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که تیمار با نانوذره اکسید نیکل سبب کاهش سطح آنتی اکسیدان تام و افزایش سطح MDA در گروه تیمار با نانوذره اکسید نیکل شد. این نتایج شواهد محکمی از القای استرس اکسیداتیو سلولی ناشی از قرار گرفتن در معرض نانوذره اکسید نیکل را نشان داد. همچنین با مقایسه تیمارهای کنترل و تیمار نانوذره اکسیدنیکل می توان چنین نتیجه گرفت که رویارویی بلندمدت با نانوذره اکسید نیکل می تواند موجب تشدید آسیب های اکسیداتیو واردشده به بافت کبد ماهیان گردد.
    کلیدواژگان: لوتاتیون، کاتالاز، استرس اکسیداتیو، نانوذره نیکل اکسید، ماهی ‏Carassius auratus
  • منا ایزدیان، فرهاد حسینی طایفه*، صابر قاسمی، سید قاسم قربان زاده زعفرانی صفحات 15-29
    سمندر ایرانی (Persian Brook Salamander Paradactylodon persicus) یکی از خزانه های ژنتیکی منحصر به فرد دوزیستان ایران است که جنگل های هیرکانی شمال ایران آخرین حد پراکنش جنوب غربی آن در آسیا می باشد. تا سال 2019 دو گونه مجزا شامل سمندر ایرانی P. persicus در غرب و مرکز و سمندر گرگانی P. gorganensis در شرق هیرکانی معرفی شده بود ولی بر اساس داده های توالی یابی NGS و فیلوژنتیکی این سمندرها به گونه واحد سمندر ایرانی Paradactylodon persicus تعلق دارند. جمعیت شرقی در معرض انقراض (CR) و جمعیت مرکزی و غربی در معرض تهدید (NT) فهرست قرمز اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN) قرار داشته و طرح ریزی برنامه های حفاظتی آن ضروری می باشد. این پژوهش بر اساس دستورالعمل پیشنهادی کارگروه بقاء گونه های اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت (IUCN/SSC)، به شناسایی تهدیدها و اقدام های مدیریتی در قالب برنامه های راهبردی حفاظت و مدیریت جمعیت سمندر ایرانی می پردازد. مهمترین تهدیدهای گونه شامل جمع آوری نمونه، حضور جانوران اهلی و وحشی، تخریب چشمه ها، کمبود منابع آبی (کم شدن جریان آب) و دسترسی آسان به زیستگاه می باشد. از مهم ترین راهبرهای حفاظت و مدیریت سمندر ایرانی می توان به 1) شناسایی تهدیدها و ارایه راهکارهای کاهش اثرات هر تهدید بر گونه و زیستگاه، 2) شناسایی زیستگاه های جدید، پایش جمعیت و ارزیابی وضعیت زیستگاه، 3) انجام مطالعات علمی جنبه های مختلف زیستی و بوم شناختی و ایجاد پایگاه داده و 4) ارتقاء سطح آگاهی ها، دانش و جلب مشارکت ذی نفعان در حفاظت از گونه و زیستگاه هستند.  نتایج این مطالعه در مدیریت زیستگاه و جمعیت سمندر ایرانی، کاهش اثرات تهدید، بازنگری برنامه های مدیریتی و توسعه حفاظت مشارکتی کاربرد خواهد داشت.
    کلیدواژگان: سمندر ایرانی، غار شیرآباد، جنگل های هیرکانی، تهدیدهای زیستی، راهبردهای حفاظتی
  • میلاد صفاری، ذوالفقار لطفی، امیر آراسته* صفحات 31-42

    گیاه به لیمو (Aloysia citrodora) در طب سنتی ایران اهمیت زیادی دارد. هدف از این مطالعه تولید نانوذرات نقره با عصاره آبی به لیمو و بررسی اثرات آنتی اکسیدانی و بازدارندگی آن بر تولید نانوالیاف آمیلویید از آلبومین سرم گاوی به عنوان پروتیین مدل بود. برای سنتز نانوذرات نقره، عصاره آبی به لیمو تهیه شد و به این محلول نیترات نقره یک میلی مولار اضافه شد. برای تایید حضور و تعیین اندازه نانوذرات نقره بیوسنتز شده از طیف سنجی UV-Vis و میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) استفاده شد. ارزیابی اثر آنتی اکسیدانی عصاره به روش DPPH و اندازه گیری تولید الیاف آمیلویید به روش جذب قرمز کنگو انجام شد. اثر سمیت نانوذرات بر نوروبلاست ها با روش MTT بررسی شد و خواص بازدارندگی عصاره بر تولید آمیلویید با میکروسکوپ الکترونی TEM مورد بررسی قرار گرفت. کاریوفیلن (66/7 درصد)، فیتول (47/7 درصد) و لیمونن (68/2 درصد) فراوان ترین ترکیبات موجود در عصاره بودند. میکروسکوپ الکترونی گذاره نیز نانوذرات کریستالی کروی با اندازه بین 30 تا70 نانومتر را تایید کرد. با افزایش غلظت عصاره، خاصیت آنتی اکسیدانی نانوذرات افزایش یافت، به طوری که در غلظت 1 میلی گرم بر میلی لیتر 35/97 درصد رادیکال های آزاد DPPH مهار شد. بیشترین مهار تولید رشته آمیلویید در غلظت 2 میلی گرم بر میلی لیتر و به میزان 96 درصد و بیشترین میزان سمیت سلولی در غلظت 2 و با IC50 برابر 25/2 میلی گرم بر میلی لیتر مشاهده شد. نتایج نشان داد که نانوذرات سنتز شده از برگ به لیمو A. citrodora با خواص ضد آمیلوییدی، آنتی اکسیدانی و ضدسرطانی، می تواند به عنوان نانوماده زیستی جدید در کاهش عوارض آلزایمر و سرطان مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: Aloysia citrodora‏، نانوذره، آنتی اکسیدان، آمیلوئید، آلزایمر
  • مهدیه صالحی، مریم مصلحی شاد، سیده مرضیه حسینی، فاطمه قمری* صفحات 43-54

    ترکیبات گیاهی به دلیل ماهیت طبیعی و خصوصیات منحصربه فرد عملکردی مانند خاصیت آنتی اکسیدانی و نگهدارندگی و درمانی موردتوجه مصرف کنندگان قرار گرفته اند. تنش اکسایشی در فرآیندهای زیستی اتفاق می افتد و مهم ترین عامل پیری و عوارض بیماری های مزمن است. چویل (Ferulagocarduchorum) یک گیاه بومی است که در غرب ایران رشد می کند و در گذشته به عنوان نگهدارنده طبیعی مواد غذایی در به تاخیر انداختن فساد گوشت و به عنوان ادویه و در درمان برخی بیماری ها و ضدعفونی استفاده می شد. در این مطالعه ترکیبات اسانس، خواص آنتی اکسیدانی، محتوای فنل کل، آزمون DSC و FTIR اسانس مورد ارزیابی قرار گرفت. برای استخراج اسانس از گیاه چویل به روش تقطیر در دستگاه کلونجر به مدت 7 ساعت اسانس گیری شد. جهت شناسایی ترکیبات از دستگاه کروماتوگراف گازی استفاده شد. فعالیت آنتی اکسیدانی با استفاده از روش مهار رادیکال آزاد  ABTS تعیین گردید. برای اندازه گیری محتوی فنل کل از معرف فولین سیوکالتو استفاده شد. بیشترین ترکیب موجود در اسانس ترکیب alpha-pinen به میزان %18/30 می باشد. نتایج نشان داد که اسانس با غلظت mg/mL300 (بالاترین رنج غلظت) دارای بیشترین ظرفیت آنتی اکسیدانی و بالاترین میانگین درصد مهارکنندگی رادیکال آزاد (5/7 ± 52/33) می باشد، همچنین اسانس با غلظت mg/mL100 (بالاترین رنج غلظت) دارای بیشترین میزان محتوای فنلی (47/6 ± 65/103) است. در آزمون FTIR جهت بررسی گروه های عاملی، مشخص شد که بیشترین آن مربوط به گروه هیدروکسیل (cm-1 11/3387) بود. اسانس گیاه چویل می تواند به عنوان یک آنتی اکسیدان در صنعت غذا باشد و جهت پیشگیری و درمان بیمار ی ها مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: گیاه چویل، اسانس، خاصیت آنتی اکسیدانی، ترکیبات فنلی‏
  • علی احمدی شاپورآبادی، محمد فضیلتی، حبیب الله ناظم صفحات 55-63

    لاکتوفرین یکی از پروتیین های شیر است که طیف وسیعی از فعالیت های فیزیولوژیکی مانند ضد باکتری، ضد تک یاخته، ضد قارچ، ضد ویروسی، ضد سرطان، آنتی اکسیدان، ضد التهابی و تعدیل کننده ایمنی را از خود نشان داده است در این مطالعه لاکتوفرین از شیر گاو، میش و بز استخراج و خالص سازی شد. آنالیز HPLC و تعیین میزان غلظت این سه لاکتوفرین استخراج شده انجام شد. بررسی فعالیت ضد باکتری بر علیه باکتری های گرم منفی اشرشیا کلی و سالمونلا تیفی و گرم مثبت باسیلوس سریوس و استافیلوکوک آریوس و فعالیت آنتی اکسیدانی انجام شد. فعالیت لاکتوفرین دربرابر رادیکال آزاد DPPH بررسی شد. همچنین فعالیت لاکتوفرین در محیط های اسیدی خنثی و قلیایی مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمون ترکیب با آهن نیز با معرف FeNTA انجام شد. یافته ها نشان دادند که لاکتوفرین قدرت مهار دو باکتری اشرشیا کلی و استافیلوکوک آریوس را دارد. همچنین ارزیابی فعالیت لاکتوفرین در محیط های اسیدی خنثی و قلیایی نشان داد که لاکتوفرین در محیط قلیایی پایداری بیشتری نسبت به سایر محیط ها را دارد. درآزمون ترکیب با آهن، نتایج حاکی از ترکیب لاکتوفرین با آهن بودند. درصد مهار رادیکال آزاد برابر با 49/4 درصد بود. همچنین نتایج نشان داد که میزان غلظت لاکتوفرین شیر بز بیشتر از شیر میش و گاو است و میزان آن برابر با 66/131 میکروگرم بر میلی لیتر بوده است.

    کلیدواژگان: استخراج، ضد باکتری، فعالیت آنتی اکسیدانی، لاکتوفرین
  • فرامرز اسفندیاری، ویدا حجتی* صفحات 65-80
    منطقه حاظت شده ی طالو و شیربند که تا سال 1399 جزو مناطق شکارممنوع استان سمنان بوده، در شمال شرقی شهرستان دامغان واقع است. این منطقه دارای تنوع زیستی غنی و متنوع، آب و هوای سرد و خشک در زمستان، و گرم و خشک در تابستان می باشد. از آنجا که تنوع گسترده ای از خزندگان در منطقه ی مذکور مشاهده می شود این مطالعه با هدف بررسی فون سوسمارها و لاک پشت های منطقه ی حفاظت شده ی طالو و شیربند انجام شد. نمونه ها از فروردین تا اواخر شهریور ماه 1396 از ساعات اولیه صبح تا اواخر شب در ایستگاه های مختلف منطقه جمع آوری شدند. نمونه ها براساس کلیدهای شناسایی معتبر شناسایی شده و مورد بررسی مورفومتریک و مریستیک قرار گرفتند. تصاویر، کلید شناسایی و نقشه ی پراکندگی گونه های منطقه تهیه شد. در مجموع، 87 نمونه سوسمار و 6 نمونه لاک پشت جمع آوری گردید و 15 گونه از 12 جنس و متعلق به 6 خانواده شناسایی شدند که عبارت بودند از: Paralaudakia caucasia، Phrynocephalus maculatus،Phrynocephalus scutellatus،Trapelus agilis ،Bunopus tuberculatus،Cyrtopodion scabrum ،Mediodactylus spinicaud،Tenuidactylus caspius ، Eremias fasciata،Eremias persica ،Eremias velox ، Mesalina watsonana،Ablepharus pannonicus،Teratoscincus bedriagai  وTestudo horsfieldii . بیشترین فراوانی سوسمارها مربوط به گونه ی Tenuidactylus caspius و کمترین فراوانی متعلق به گونه ی Mesalina watsonana می باشد.
    کلیدواژگان: منطقه حفاظت شده، طالو و شیربند، سمنان، سوسمارها، لاک پشت ها
  • آزیتا فراشی*، سیده بهاره حسینی، فاطمه جهانی شکیب صفحات 81-94
    پلنگ ایرانی (Panthera pardus saxicolor) یکی از گونه های در معرض خطر انقراض است که جمعیت و دامنه انتشار آن کاهش یافته است. به همین دلیل ارزیابی و حفاظت از زیستگاه این گونه به عنوان یک گونه پرچم که در راس هرم غذایی قرار دارد نیز امری ضروری هست. در این پژوهش با هدف ارزیابی کیفیت زیستگاه پلنگ ایرانی در منطقه کپه داغ واقع در شمال شرق ایران از بسته نرم افزاری InVEST استفاده گردید. بدین منظور ابتدا اقدام به مدل سازی زیستگاه پلنگ ایرانی با نرم افزار MaxEnt گردید. بدین منظور 30 متغیر زیستگاهی شامل متغیرهای اقلیمی، توپوگرافی، کاربری اراضی/ پوشش زمین و توزیع طعمه های پلنگ وارد مدل شد. سپس برای ارزیابی کیفیت زیستگاه گونه مورد مطالعه از نرم افزار InVEST، مدل Habitat Quality استفاده گردید. داده های ورودی این نرم افزار شامل نقشه کاربری اراضی فعلی، جداول لیست تهدیدات و حساسیت زیستگاه ها نسبت به تهدیدات است. اطلاعات مربوط به جداول لیست تهدیدات و حساسیت زیستگاه ها به کمک نتایج نرم افزار MaxEnt تهیه و وارد مدل شد. نتایج حاصل نشان داد، 2/81 درصد از زیستگاه های مطلوب و 7/18 درصد از زیستگاه های نامطلوب با منطقه مورد مطالعه همپوشانی دارد. همچنین شهرستان های مشهد، خواف، نیشابور و سبزوار به ترتیب بیشترین مطلوبیت زیستگاه را برای گونه مورد مطالعه دارد. نقشه میزان تخریب زیستگاه گونه مورد مطالعه نشان داد بیشترین میزان تخریب در غرب شهرستان مشهد و بعد از آن در مرکز شهرستان های گلبهار و قوچان است.
    کلیدواژگان: اینوست، تخریب زیستگاه، تهدیدات، کیفیت زیستگاه، کپه داغ، مکسنت
  • محمدرضا اشرف زاده*، علی اصغر نقی پور، علیرضا محمدی، مریم حیدریان، هادی خوشناموند صفحات 95-108

    استان لرستان، به عنوان یک منطقه عمدتا کوهستانی، بخش مهمی از گستره پراکنش پلنگ را در غرب کشور در خود جای داده است. با این وجود، اطلاعات چندانی از پراکنش جغرافیایی پلنگ در این استان در دسترس نیست. هدف از پژوهش حاضر، تعیین زیستگاه های مطلوب پلنگ ایرانی با استفاده از یک رویکرد تلفیقی حاصل از هفت الگوریتم مختلف در سطح استان لرستان است. براساس نتایج، در حدود 41/6185 کیلومترمربع (85/21 درصد) از ناحیه محدوده به عنوان زیستگاه مطلوب پلنگ شناسایی شد. فاصله از مناطق حفاظت شده (30 درصد)، فاصله از روستا (29 درصد)، فاصله از زمین های کشاورزی (11 درصد)، مجموع بارندگی سالانه (8 درصد) و فاصله از جنگل (7 درصد) به عنوان مهم ترین متغیرهای موثر بر انتخاب زیستگاه پلنگ شناسایی شدند. در حدود 49 درصد از گستره زیستگاه های مناسب توسط شبکه مناطق حفاظت شده پوشش داده شده است. تاسیس مناطق حفاظت شده و تکمیل شبکه حفاظتی به ویژه در زیستگاه های مطلوب از مهم ترین راهبردها در حفاظت از جمعیت های در خطر پلنگ ها هستند. گوشتخواران بزرگ، به دلیل گستره خانگی بزرگ، عمدتا به لکه های زیستگاهی خارج از مناطق حفاظت شده و ارتباط بین این زیستگاه ها وابسته هستند. بنابراین، حفاظت از لکه های زیستگاهی و ارتباط بین آنها ضروری است. پایش و نظارت زیستگاه ها، استفاده از رویکردهای حفاظتی کارآمد و تقویت مشارکت جوامع محلی، از دیگر مسایل مهم هستند.

    کلیدواژگان: پلنگ ایرانی، مدل سازی پراکنش گونه ای، زاگرس، مدل سازی تلفیقی، مناطق حفاظت شده
  • نعیمه دهقانی* صفحات 109-116
    اکسی متولون (آنادرول) یک 17- آلفا-آلکامین و از مشقات سنتزی تستوسترون بوده که از طریق متیله شدن کربن 17آلفا و اشباع شدن کربن 5 آلفا تستوسترون به دست می آید. اکسی متولون یک استروییدآنابولیک -آندروژنیک است که در درمان کم خونی ناشی از ضعف شدید مغز استخوان و پیشگیری از عواقب آنژیوادم ارثی و یا درمان تاخیر در رشد، مصرف می شود که البته در بدنسازی برای افزایش حجم عضلانی و قدرت استفاده می شود. باتوجه به اثرات زیان بار این دارو بر بدن، در تحقیق حاضر بر آن شدیم تا اثرات اکسی متولون را بر اووژنز موش سوری ماده مشخص کنیم. برای دستیابی به این هدف day/12mg/kg دارو به صورت درون صفاقی به موش های نابالغ (28 روزه) و بالغ (45 روزه) به مدت سی وپنج روز تزریق شد. نتایج تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که در مدت زمان تزریقات سی وپنج روز، ناهنجاری معنی داری در گروه های تجربی بالغ و نابالغ در مقایسه با گروه کنترل وجود دارد. این ناهنجاری ها شامل، کاهش وزن تخمدان، کاهش قطر تخمدان، کاهش تعداد جسم زرد، افزایش فولیکول های بدوی، کاهش فولیکول های اولیه، کاهش فولیکول های درحال رشد، کاهش فولیکول های گراآف، کاهش فولیکول های آترتیک، کاهش قطر لایه گرانولوزا و کاهش هورمون پروژسترون می باشد. به علاوه در برخی از نمونه های تجربی بی نظمی در ایجاد لایه گرانولوزا، عدم ایجاد لایه تاجی- شعاعی، بی نظمی در مدولای تخمدان و همچنین پیدایش دو اووسیت در یک فولیکول مشاهده می شود. نتایج به دست آمده نشان داد که استفاده از این دارو در گروه تجربی تاثیر منفی بر رشد تخمدان و تخمک گذاری را به همراه خواهد داشت.
    کلیدواژگان: اکسی متولون، استروئید آنابولیک- آندروژنیک، اووژنز
  • حامد دانش پژوه، نسیم حیاتی رودباری، مهدی دیانت پور*، یاسر تهمتنی، زهرا خدابنده جهرمی صفحات 117-128

    انجماد یک روش نگه داری طولانی مدت تخمک می باشد که در روش های کمکی باروری نقش مهمی دارد. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر دو محلول انجمادی و دوستاکسل بر تغییر بیان ژن های اتوفاژی همچون Atg5 و Beclin-1 در تخمک MII موش سوری پس از انجماد شیشه ای با روش کرایوتاپ می باشد. برای رسیدن به این هدف، تخمک های MII موش سوری جمع آوری شده و در دو غلظت متفاوت از محلول های انجمادی اتیلن گلیکول 15%، دی متیل سولفوکساید 15% و سوکروز 5/0 مولار در گروه (VS1) A و اتیلن گلیکول 5/7 %، گلیسرول 5/7 % و سوکروز 5/0 مولار در گروه (VS2) B منجمد شدند و برخی از گروه ها قبل از انجماد تحت تاثیر دوستاکسل قرار گرفتند. پس از ذوب، تخمک ها لقاح داده شدند. درصد زنده مانی و لقاح تخمک های منجمد و ذوب شده ارزیابی و تغییر بیان ژن های (Atg5 و Beclin-1) با روش RT-PCR بررسی شد. نتایج نشان داد تفاوت های معنی داری بین درصد بقا و درصد لقاح گروه های انجمادی در مقایسه با گروه کنترل وجود دارد (P<0.05). درصد زنده مانی و لقاح در گروه VS1 نسبت به گروه VS2 کاهش یافت. همچنین درصد زنده مانی و لقاح گروه های پیش انکوبه شده با دوستاکسل بیشتر از گروه های انکوبه نشده بود. این مطالعه نشان داد انجماد شیشه ای با کرایوتاپ، ترازهای نسخه برداری ژن های اتوفاژی را در اووسیت های MII منجمد ذوب شده تغییر می دهد همچنین پیش انکوبه کردن اووسیت با دوستاکسل قبل از انجماد شیشه ای می تواند تراز نسخه برداری Atg5 و Beclin-1 را در گروه های آزمایشی کاهش دهد و در بالا بردن درصد بقا و درصد تشکیل جنین های دو سلولی موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: انجماد شیشه ای، تخمک، دوستاکسل، کرایوتاپ، ‏Atg5‎‏ و ‏Beclin-1‎‏ ‏
|
  • Mojtaba Ghorbanpour Delavar, Shayan Ghobadi *, Saber Vatandoust, Hamed Manouchehri, Reza Changizi Pages 1-14
    Metal oxide nanoparticles are one of the most widely used compounds among nanoparticles that have wide applications in various fields and thus increase their release into the environment and their potential impact on various organisms, especially aquatic organisms in the aquatic ecosystem. Nanoparticles have high chemical and biological reactivity by increasing their surface to volume ratio, which leads to increased production of free radicals. The produced free radicals disrupt the oxidation and natural regeneration of the body's cells and cause oxidative damage in organisms and many diseases. The aim of this study was to investigate the oxidative effect of nickel nanoparticles in Carassius auratus that could open a new horizon in relation to the challenges in aquatic environments. The study groups include the control group and the treatment group with nickel nanoparticles. Each treatment with three replications each included 12 fish per replication. At the end of the period, liver samples were isolated and collected for oxidative damage. Total antioxidant levels, MDA, glutathione and the antioxidant enzymes catalase, glutathione S-transferase and superoxide dismutase were measured in all groups. The results showed that treatment with nickel oxide nanoparticles decreased the level of total anti oxidants and increased the level of MDA in the group treated with nickel oxide nanoparticles. These results showed strong evidence of inducted of cellular oxidative stress induced by exposure to nickel oxide nanoparticles. Also, by comparing the control treatments and the treatment of nickel oxide nanoparticles, it can be concluded that long-term exposure to nickel oxide nanoparticles can aggravate oxidative damage to fish liver tissue.
    Keywords: Glutathione, Catalase, oxidative stress, Nickel oxide nanoparticles, Carassius ‎auratus.‎
  • Mona Izadian, Farhad Hosseini Tayefeh *, Saber Ghasemi, Seyyed Ghasem Ghorbanzadeh Zaferani Pages 15-29
    Persian Salamander (Persian Brook Salamander Paradactylodon persicus) is one of the unique genetic treasures of Iranian amphibians whose Hyrcanian forests of northern Iran are the last end of its southwestern distribution in Asia. Until 2019, two separate species including the Iranian Salamander P. persicus in the west and center and the salamander of Gorgani P. gorganensis in the east of Hyrcania were introduced, but based on the NGS and phylogenetic sequencing data, these salamanders are classified as the single species of the Iranian salamander Paradactylodon persicus. The eastern population is Critically Endangered (CR) and the central and western population is Near Threatened (NT) on the red list of the International Union for Conservation of Nature (IUCN), and it is necessary to planning of conservation programs. Based on the guidelines proposed by Species Survival Working Group of the International Union for Conservation of Nature (IUCN/SSC), this research identifies the threats and provides management plan in the form of strategic programs for the conservation  and management of the Iranian Salamander population. The most important threats to the species include sample collection, the presence of domestic and wild animals, destruction of springs, lack of water resources (decreased water flow) and easy access to the habitat. The most important strategies for the conservation and management of Iranian Salamanders is 1) to identify threats and provide solutions to reduce the effects of each threat on the species and habitat, 2) identify new habitats, monitor the population and assess the status of the habitat, 3) scientific studies on various biological and ecological aspects, and create a database and 4) raising the level of awareness, knowledge and attracting the participation of stakeholders in the conservation of the species and habitat. The results of this study will be used in the management of Iranian Salamander habitat and population, reducing the effects of threats, revising management plans and developing cooperative conservation.
    Keywords: Iranian Salamander, Shirabad cave, Hyrcanian forests, biological threats, ‎conservation strategies
  • Milad Saffary, Zolfaghar Lotfi, Amir Arasteh * Pages 31-42

    Aloysia citrodora is very important in Iranian traditional medicine. The aim of this study was to produce silver nanoparticles with aqueous extract of A. citrodora and investigate its antioxidant and inhibitory effects on the amyloid nanofibers from BSA as model protein. For synthesis of silver nanoparticles, aqueous A. citrodora extract was prepared and one mM silver nitrate was added to solution. To confirm the presence and determine the size of silver nanoparticles, UV-Vis spectroscopy and TEM were used. The antioxidant effect of the extract was evaluated by DPPH and the production of amyloid fibers was measured by Congored absorption method. The toxicity effect of nanoparticles on neuroblasts was investigated by MTT method and the inhibitory properties of the extract on amyloid production were investigated by TEM. Caryophyllene (7.66%), phytol (7.47%) and limonene (2.68%) were the most abundant compounds. TEM also confirmed spherical crystalline nanoparticles with a size between 30–70 nm. By increasing the concentration of the extract, the antioxidant properties of nanoparticles increased, so that 97.35% of DPPH free radicals were inhibited at a concentration of 1 mg/ml. The highest inhibition of amyloid fibrils production was observed at concentration of 2 mg/ml by 96%, and the highest level of cytotoxicity at a concentration of 2 and with an IC50 of 2.25 mg/ml. The results showed that nanoparticles from A. citrodora leaves with anti–amyloid, antioxidant and anticancer properties can be considered as a new bio–nanomaterial in reducing Alzheimer's and cancer complications.

    Keywords: Aloysia citrodora, Nanoparticle, antioxidant, Amyloid, Alzheimer
  • Mahdiyee Salehi, M .Moslehi Shad, Seyede Marzieh Hosseini, Fatemeh Ghamari * Pages 43-54

    The plant's essential oils have attracted consumers' attention due to their naturalness and unique functional properties such as antioxidants and preservatives and in some disease treatments. Ferulago carduchorum is a native plant that grows in western Iran and was previously used as a natural preservative in delaying the destruction of meat and as an antiseptic plant. In this study, the essence of Ferulago carduchorum was examined. The composition of the essential oil, antioxidant properties, total phenolic content, DSC, and FTIR essential oil was investigated by Ferulago carduchorum. To extract the essential oil from the sample, the essential oil was distilled from distilled water in a Clevenger for 7 hours from the Ferulago carduchorum plant. Gas chromatography was used to identify the percentage of compounds in chamomile essential oil. The antioxidant activity of essential oils was determined using the ABTS free radical inhibition method. The folic acid reagent was also used to measure total phenol content. The highest composition of essential oils is α-Pinen, which is 30.18%. The results showed that essential oil with a concentration of 300 mg/ml (highest amount) had the highest antioxidant capacity and the highest percentage of free radical inhibition and essential oil with a concentration of 100 mg/ml (highest range) had the highest phenolic content. This plant can be introduced as a plant with antioxidant properties for the food industry and the treatment and prevention of diseases.

    Keywords: Ferrolago Cardochrome, essential oil, ‎‏ ‏Antioxidant Properties, ‎Physicochemical Characteristics
  • Ali Ahmadi Shapourabadi, Mohammad Fazilati‎, HabibAllah Nazem Pages 55-63

    Lactoferrin is one of the milk proteins that has shown a wide range of physiological activities such as antibacterial, anti-protozoal, anti-fungal, anti-viral, anti-cancer, antioxidant, anti-inflammatory and immunomodulatory. In this study, lactoferrin was extracted and purified from cow, sheep and goat milk. HPLC analysis and determination of the concentration of these three extracted lactoferrins were performed. Antibacterial activity against Gram negative Escherichia coli and Salmonella typhi and gram positive Bacillus cereus and Staphylococcus aureus and antioxidant activity were investigated. The activity of lactoferrin against DPPH free radical was investigated. Also, lactoferrin activity was evaluated in neutral acidic and alkaline environments. The combination test with iron was also performed with FeNTA reagent. The findings showed that lactoferrin has the ability to inhibit two bacteria, Escherichia coli and Staphylococcus aureus. Also, the evaluation of lactoferrin activity in neutral acidic and alkaline environments showed that lactoferrin is more stable in alkaline environment than other environments. In the combination test with iron, the results indicated the combination of lactoferrin with iron. The percentage of free radical inhibition was equal to %4.49. Also, the results showed that the concentration of lactoferrin in goat's milk is higher than that of sheep's and cow's milk and its amount was equal to 131.66 μg/ml.

    Keywords: antibacterial, Antioxidant activity, Lactoferrin, Extraction
  • Faramarz Esfandiari, Vida Hojati * Pages 65-80
    The protected area of Talo and Shirband, which was one of the prohibited hunting areas of Semnan province until 2019, is located in the northeast of Damghan city. This region has rich and varied biodiversity, cold and dry weather in winter, and hot and dry in summer. Since there is a wide variety of reptiles in the mentioned area, this study was conducted with the aim of investigating the fauna of lizards and turtles in the protected area of Talo and Shirband. The samples were collected from April to the end of September 2016 from early morning to late night in different stations of the region. The samples were identified based on valid identification keys and subjected to morphometric and meristic analysis. Pictures, identification key and species distribution map of the region were prepared. In total, 87 lizard samples and 6 turtle samples were collected and 15 species from 12 genera and belonging to 6 families were identified, which were: Paralaudakia caucasia, Phrynocephalus maculatus, Phrynocephalus scutellatus, Trapelus agilis, Bunopus tuberculatus, Cyrtopodion scabrum, Mediodactylus spinicaud, Tenuidactylus caspius, Eremias fasciata, Eremias persica, Eremias velox, Mesalina watsonana, Ablepharus pannonicus, Teratoscincus bedriagai and Testudo horsfieldii. The highest frequency of lizards belongs to Tenuidactylus caspius species and the lowest frequency belongs to Mesalina watsonana species
    Keywords: Protected area, Talo, Shirband, Semnan, Lizards, Turtles
  • Azita Farashi *, Seyedeh Bahareh Hosseini, Fatemeh Jahanishakib Pages 81-94
    The Iranian leopard (Panthera pardus saxicolor, Pocock 1927) is one of the endangered species. For this reason, it is necessary to evaluate and protect the habitat of this species as a flag species that is placed at the top of the food pyramid. In this paper, the InVEST software is utilized to investigate the habitat quality of the Iranian leopard in Kopet Dag region in the northeast of Iran Then, 30 habitat variables are prepared using ArcGIS 10.3 software including climatic variables, topography, Landuse/Landcover, and leopard prey distribution. Then, InVEST software and Habitat Quality model are employed in Kopet Dag region to survey the habitat quality of the studied species. The input data of the InVEST software encompasses the current land use map, threat list tables, and habitat sensitivity. By employing the output of MaxEnt results, the information on the threat and habitat sensitivity tables are prepared and entered into the model. Ultimately, after running the model, the results indicate that 81.22% of the desirable habitats and 18.77% of the undesirable habitats overlap with Kopet Dag region. Moreover, the cities of Mashhad, Khaf, Neishabur, and Sabzevar, have the most desirable habitat respectively for the studied species. the results indicate that the most amount of destruction is in the west of Mashhad city and then in the center of Golbahar and Qochan citie.
    Keywords: Habitat destruction, Kopeh dagh, Threats, InVEST, Maxent
  • MohammadReza Ashrafzadeh *, AliAsghar Naghipour, Alireza Mohammadi, Maryam Haidarian, Hadi Khoshnamvand Pages 95-108

    Lorestan province, as a predominantly mountainous region, covers important part of critical habitats of Persian leopard (Panthera pardus) in west of Iran. However, there is little information on geographical distribution of the leopard in this province. This study aims to identify suitable habitats of the Persian leopard in Lorestan province, using an ensemble model consisting of seven species distribution models. The ensemble model identified 6,185 km2 (21.85%) of the study area as suitable habitat for the Persian leopard. Distance to conservation areas (30%), distance to village (29%), distance to farmlands (11%), annual precipitation (8%) and distance to forest (7%) made the highest contribution to the model performance. About 49% of the identified suitable habitat covered by conservation areas. Establishing more conservation areas in suitable habitats and re-evaluation of the network of conservation areas are crucial strategies to conserve endangered populations of the leopard. Many large carnivores, due to their large home ranges, depend on habitat patches outside protected areas and corridors between them. Thus, conserving the habitat patches and connectivity between them are crucial. Monitoring and surveillance of habitats, using effective conservation strategies, and promoting local community involvement are other important issues.

    Keywords: Ensemble modeling, Persian leopard, protected areas, Species distribution ‎modeling, Zagros
  • Naeimeh Dehghani * Pages 109-116
    Oxymetholone is a 17-alpha- alkamine and a synthetic derivative of testosterone, which is obtained through the methylation of the 17-alpha carbon and the saturation of the 5-alpha carbon of testosterone. Oxymetholone is an anabolic-androgenic steroid which is used for the treatment of  anemia caused by severe bone marrow weakness and the prevention of the consequences of hereditary angioedema or the treatment of growth delay which of course is used in bodybuilding to increase muscle volume and strength. Considering the harmful effects on this drug on the body, we decided to determine the effects of oxymetholone on the oogenesis of NMRI mice. For this, was injected(12mg/kg/day) interaperitoneally to mice in 6 and 4 weeks age in one  periods of 35 days. The results showed that the significant difference between treatment and control groups was observed( P<0.05). This teratogenic effects involved: decrese in ovarian weight, decrese in ovarian diameter, decrese in number of Corpuse luteum, increase of primordial follicles, decrese of primary follicles, decrese of growing follicles, decrese of graaf follicles, decrese in number of atretic follicle, decrese of granolosa layer diameter and decrese in progestron. Additionally in some experimental case, the disorder in formation of granolosa layers and don’t formation of corna radiate layers, disordering of ovule medulla and formation of two oocyte in one follicle were observed. The results showed that the use of this drug in the experimental group will have a negative effect on ovarian growth and ovulation.
    Keywords: Oxymetholone, Anabolic-androgenic steroid, Oogenesis
  • Hamed Daneshpazhouh, Nasim Hayati Roodbari, Mehdi Dianatpour *, Yaser Tahamtani, Zahra Khodabandeh Pages 117-128

    Freezing is a long-term egg storage method that plays an important role in assisted reproductive methods. The aim of the present study is to investigate the effect of freezing solutions and docetaxel on the expression changes of autophagy genes such as Atg5 and Beclin-1 in mouse MII oocytes after glass freezing by cryotop method. To achieve this goal, mouse MII oocytes were collected and frozen in two different concentrations of 15% ethylene glycol, 15% dimethyl sulfoxide and 0.5 M sucrose in group A (VS1) and 7.5% ethylene glycol, glycerol. 7.5% and 0.5 M sucrose were frozen in group B (VS2) and some groups were affected by docetaxel before freezing. After thawing, the eggs were fertilized.The percentage of survival and fertilization of frozen and thawed oocytes was evaluated and the expression changes of genes (Atg5 and Beclin-1) were investigated by RT-PCR method. The results showed that there are significant differences between the percentage of survival and the percentage of fertilization in the freezing groups compared to the control group (P<0.05). The percentage of survival and fertilization in the VS1 group decreased compared to the VS2 group. Also, the percentage of survival and conception of the groups pre-incubated with Docetaxel was higher than the non-incubated groups. This study showed that vitrification with cryotop changes the transcript levels of autophagy genes in frozen-thawed MII oocytes, and pre-incubation of oocytes with docetaxel before vitrification can decrease the transcript levels of Atg5 and Beclin-1 in the experimental groups and above Increase the percentage of survival and the percentage of formation of two-celled embryos.

    Keywords: vitrification, oocyte, docetaxel, Cryotop, ATG5, Beclin-1‎